Schilderen als gift

Kristel Van den Eynden
Schilderen als gift
door Annelies A. A. Vanbelle (Art Journalist)
Juni 2019

Kristel Van Den Eynden werkt zowel abstract als figuratief, maar altijd stralen haar schilderijen teerheid, speelsheid en lichtheid uit. Pijn zal je in haar schilderijen niet snel vinden, daarvan is er al genoeg in de wereld die ons omringt, vindt ze: “Ik wil positiviteit in de wereld brengen, als tegengewicht voor alle negativiteit.” Zelfs als haar eigen verdriet binnensijpelt in een schilderij, overschildert ze het, zodat het voor de kijker onzichtbaar is. Haar werken moeten een gift zijn, een geschenk aan de wereld, vertrokken vanuit haar persoonlijke gevoelswereld maar met een universele boodschap.

Vooraleer ze aan het schilderen gaat, zoekt Kristel de stilte op via meditatie. De eerste beelden, kleuren en vormen die daarna bovenkomen zijn de krachtigste stukken van haar doeken, een rechtstreeks signaal uit het onderbewuste. Daar waar je je verliest in de flow, het niet-denken overheerst, het intuïtieve mag spreken, daar gebeurt de magie. In het zonlicht in het gras, dicht bij de natuur, zo werkt Kristel het liefst. In haar atelier in Knokke maar ook in Frankrijk, waar de stilte en de natuur binnen handbereik zijn, waar ze moeiteloos in contact komt met haar ware ik. Graag bedient ze zich in het zuiden van materialen die ze daar ter plekke vindt, zoals dragers van verweerd hout of gele okers als pigment.

“Ik wil iemand iets bieden”, zegt ze, “het gaat niet om mezelf. Een schilderij kan iets veranderen in een interieur, een bepaalde energie binnenbrengen in een kamer.” Ze gelooft heilig in de helende kracht van kunst, geïnspireerd door spirituele voorbeelden als Haemin Sunim, Elisabeth Gilbert en zelfs Alain De Botton met zijn boek Art as therapy. Momenteel werkt ze aan een reeks van 365 meditatieve kaarten, met een verrijkende boodschap voor elke dag. Toegankelijk en troostend, een eenvoudige initiatie om mensen mee te nemen op het spirituele pad. Met meditatieve oefeningen, kleuren die ondersteunen en kracht geven, en praktische tools die je helpen om stand te houden in onze hectische wereld.

Aangezien Kristel zelf hoog sensitief (=intuïtief) is, weet ze zeer goed hoe gevoelige mensen soms op de proef worden gesteld. Alles intenser beleven, fysiek en mentaal heftiger voelen is niet altijd een geschenk. Er waren tijden waarin het vrouwelijke, het zachte werd geridiculiseerd in onze maatschappij. Stilaan ontstaat nu een kentering, en worden deze vrouwelijke tendensen weer toegelaten en gewaardeerd. Kristel ziet het voor zichzelf als een lemniscaatbeweging, een vanzelfsprekende duale staat van de wereld waarin ze zich vrij wil begeven. Daarom zijn haar werken zowel abstract als figuratief, rationeel als emotioneel, mannelijk als vrouwelijk, licht en donker. Maar altijd met het oog op degene die het ontvangt, die ze boven haar eigen noden plaatst. “Doe wat je graag doet, zo maak je mensen gelukkig”, gelooft Kristel. Met haar vooruitstrevende, hoogstpersoonlijke benadering van kunst zal ze nog vele mensen inspireren.

Portretten in opdracht
Naast haar abstracte en figuratieve schilderijen waarbij ze vooral put uit de natuur als inspiratiebron, heeft Kristel nog een andere grote voorliefde: portretten schilderen. Veelal gebeurt dat in opdracht. Ze luistert goed naar de wens van de opdrachtgever en maakt via een persoonlijk gesprek nauw kennis met degene die ze mag schilderen. De portretten zijn hierdoor geen louter realistische weergave, maar een uitdrukking van de ziel van de geportretteerde. Kristel kijkt door mensen heen tot ze bij de essentie komt, probeert hun wezen aan te voelen in de meest pure staat. Hierdoor zijn het portretten die niemand onberoerd laten. Vaak schenkt ze er als geschenk nog een ‘blauwdrukje’ bij, een klein schilderij met de kleuren en vormen die bij de persoon horen en steun kunnen bieden.

Workshops voor volwassenen en kinderen
Het pad dat Kristel volgde, als mens en als kunstenaar, helpt haar ook om anderen te begeleiden. Haar atelier in Knokke is dus ook een gastvrije werkplaats voor anderen, zowel volwassenen als kinderen. Via meditatieve oefeningen helpt Kristel haar cursisten om over blokkades heen te stappen en de intuïtie te laten spreken. Soms zit de inspiratie verstopt onder vele laagjes ratio en kopzorgen. Door haar liefdevolle, bevrijdende benadering kom je terecht in het nu-moment en geniet je van de creatieve flow. Volledig in stilte, op eigen tempo, leer je zonder oordeel te zijn en te luisteren naar je eigen hart, je eigen buikgevoel. Elke emotie is waardevol en toegelaten. Elke creatie heeft zijn waarde. De workshops van Kristel zijn een cadeau aan jezelf, een heerlijke oefening in onthaasting, een plek waar je beschutting vindt voor de ratrace en weer dichter komt bij je kwetsbare en tegelijk krachtige kern.

nl_NLNL